Novinky

Aminokyseliny dodávají vlasům pevnost a krásu

Aminokyseliny dodávají vlasům pevnost a krásu

Aminokyseliny jsou základními stavebními kameny vlasů, které jim dodávají krásu. Přestože hrají tak důležitou roli, mnoho o nich nevíme. Jaký přínos mají aminokyseliny pro naše vlasy, ví méně než polovina českých žen (48 procent). Vědět velice často znamená být schopen ovlivnit. Proto je důležité, abychom měli přístup k informacím a věděli, co se za naší krásou skrývá. Dnešní lekce proto zní: AMINOKYSELINY.

Víme, co to jsou aminokyseliny? Máme ponětí o tom, jak důležitou roli hrají v našem životě a k čemu jsou dobré? A proč má význam o nich mluvit ve spojitosti s našimi vlasy?

Výsledky nejnovějšího bádání Oxfordské nadace pro výzkum vlasů (Oxford Hair Foundation), renomovaného institutu zabývajícího se výzkumem vlasů, nám dávají odpověď hned na několik otázek týkajících se aminokyselin. Ukazují zejména to, že úbytek pevnosti a odolnosti vlasů a jejich lesku lze vysvětlit úbytkem několika aminokyselin ve struktuře vlasů.

Výzkum vycházel ze skutečnosti, že téměř všechny ženy si v průběhu doby povšimnou zhoršení kvality a vzhledu svých vlasů. Abychom tomuto problému porozuměli a našli původ těchto změn, pustili se přední dermatologové a vědci do výzkumu vnitřní struktury vlasu.

Aminokyseliny jsou stavebními kameny naší existence a jsou stejně staré jako sám život. Na základě informace zakódované v naší DNA se tyto stavební kameny kombinují do nejrůznějších proteinů, z nichž pak vznikají naše svaly, vlasy a nehty. Vlasy jsou tvořené hlavně keratinem, a to z plných 90 procent; ostatně keratin je nejsilnějším proteinem v lidském těle. Proteiny se skládají z různých druhů aminokyselin, keratin je tvořen přibližně 20 aminokyselinami. Molekuly aminokyselin jsou základní složkou vlasů, v podstatě jsou zdrojem jejich života. A proto mají klíčový vliv na to, jak naše vlasy vypadají a jaká je jejich struktura.

Všechny provedené studie ukázaly, že vlasy jsou poškozovány zejména mechanickými a chemickými faktory. Proces stárnutí je u vlasu způsobován běžným česáním či jinou úpravou a též vlivem znečištěného ovzduší a UV zářením. Vědecké studie ukázaly, že za normálních okolností se během tří let sníží obsah aminokyselin v jednom vlasu o plných 50 procent, což v průběhu času vede k tomu, že se vlasy snadněji cuchají, ztrácejí lesk a pevnost.

Nicméně nejzajímavějším objevem, kterého bylo během výzkumu dosaženo, je to, že aminokyseliny neubývají od kořene ke konečku vlasu stejnoměrně, ale že k jejich úbytku dochází ve specifické kombinaci. Abychom byli přesnější – v průběhu času se ze struktury vlasu ztrácí šest aminokyselin.

Právě ztráta těchto šesti aminokyselin může hrát důležitou roli pro pevnost a odolnost vlasu; když se sníží obsah aminokyselin, vlas už tak dobře nevypadá. A pokud jejich obsah není stejnoměrně rozložený od kořínků ke konečkům, vlasy se snadněji cuchají a hůře se češou.

Při nedostatku aminokyselin vlasy ztrácejí na síle. Dalším krokem bude zjistit, jak lze případnou ztrátu doplnit, a tak opět dodat vlasům pevnost, lesk a odolnost.

P&G Beauty si je plně vědoma významu aminokyselin pro naše vlasy, a tak na podzim roku 2004 nechala vypracovat další studii. Ta se zaměřila na 700 žen z několika evropských zemí a zkoumala konkrétně toto téma. Studie se pokoušela zjistit, zda ženy o aminokyselinách vůbec slyšely, zda vědí, k čemu jsou dobré a jaký mají význam pro stav jejich vlasů. Až 75,5 procenta ze 200 dotázaných českých žen uvedlo, že již někdy o aminokyselinách slyšelo.

Studie zcela jasně ukázala, že ženy v Čechách jsou si vědomy skutečnosti, že naše vlasy obsahují vodu (to prohlásilo 54 procent dotázaných žen), vědí i to, že obsahují keratin (71,5 procenta), 73,5 procenta uvedlo, že vlasy obsahují aminokyseliny. Procentuální rozdíl mezi uvedenými odpověďmi o obsahu keratinu a aminokyselin ve vlasech nasvědčuje tomu, že ne všechny ženy jsou si jisté, jaký je význam a souvislost těchto dvou složek.

Velice málo žen (23 procent) správně určilo, v jakém rozsahu aminokyseliny vlasy ztrácejí. Ty, které věděly, že vlasy aminokyseliny obsahují, ale nevěděly, že jejich ztráta je zapříčiněna vnějšími vlivy, například chemickými a vlivem vnějšího prostředí.

Výzkum zdůraznil ještě jednu zajímavou otázku – co si lidé myslí o roli aminokyselin ve vlasech? Více než polovina (52 procent) dotázaných žen nevěděla, že se ztrátou aminokyselin souvisí ztráta pevnosti a odolnosti vlasů.

Podle 17 procent dotázaných žen jsou aminokyseliny spojené s úbytkem vlasů, 12 procent je spojovalo s lupy, 23 procent s růstem vlasů a zbylých 48 procent správně uvedlo, že aminokyseliny mají spojitost s pevností a zdravím vlasů. Široká škála odpovědí ukazuje, že lidé si nejsou vědomi významu, jaký mají aminokyseliny pro zdraví, pevnost a odolnost vlasu.

Výsledky studie podtrhly důležitost cíle P&G Beauty a Oxfordské nadace pro výzkum vlasů – je důležité vzdělávat ženy v oblasti krásy a vysvětlovat faktory, které na ni mají vliv. Oxfordská nadace pro výzkum vlasů rovněž tvrdí, že přítomnost aminokyselin v kosmetických produktech může zvýšit krásu a sílu vlasů.

P&G Beauty je kosmetickou divizí společnosti Procter&Gamble, která využívá nových vědeckých objevů k vývoji produktů, jež pomáhají naplňovat touhy žen a mužů z celého světa po kráse.

The Oxford Hair Foundation byla založena v listopadu 2000 jako institut zabývající se výzkumem vlasů a jako informační centrum pro profesionály i širokou veřejnost ve všech záležitostech kosmetické a vědecké péče o vlasy. Neziskový institut je podporován grantem společnosti P&G Beauty a klade si za úkol podporovat vědecké bádání, vzdělávání a inovaci ve všech aspektech klinického a kosmetického výzkumu v oblasti vlasů, přičemž představuje to nejlepší z aktuálního výzkumu.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*


*

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci, reklamě a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close