Novinky

Nemoci ovlivňující barvu vlasů

Nemoci ovlivňující barvu vlasů

Nejčastější příčinou změny barevnosti našich vlasů je náš věk. V tomto článku si ale přiblížíme i jiné příčiny – nemoci, které mohou tyto změny barvy způsobit. Barva vlasů je závislá na struktuře vlasových pigmentů – eumelaninu a feomelaninu, na tvaru, velikosti a množství melaninových granul a jejich rozmístění. Šedivění vlasů patří k běžným projevům stárnutí.

V zásadě platí, že nemoci, které mohou ovlivnit barvu našich vlasů, jsou zpravidla spojeny spojeny s problémy s látkovou výměnnou. Mezi tyto nemoci patří poruchy žláz s vnitřní sekrecí (štítná žláza, nadledvinky a špatná funkce ledvin), těžká podvýživa a s tím spojený deficit vitamínů skupiny B a stopových prvků železa, selenu a zinku a nedostatek bílkovin.

Na stavu vlasů se brzy odrazí špatné stravovací návyky. Proto i při lehkém onemocnění vlasy zplihnou a ztratí lesk. Redukce potravy vede k opoždění růstu vlasů. Vyloučení bílkovin z jídelníčku způsobuje nejen zpomalení růstu, ale také produkci menšího počtu a méně hodnotných vlasů, vlasy se také zdají málo zabarvené, mohou začít předčasně šedivět.

Jistou měrou k šedivění přispívá i stres. Pokud máte stresové zaměstnání nebo jste po porodu vytížená péči o dítě, dbejte alespoň na pravidelný přísun důležitých živin.

Dalším faktorem je kouření. Několik odborných studií prokázalo u lidí, kteří kouří, větší počet šedivých vlasů než u nekuřáků. Chcete-li si tedy co nejdéle uchovat přírodní barvu vlasů, měli byste „kýpnout“ poslední cigaretu.

Vhodná strava pro zdravé vlasy

Nejvhodnější stravou pro zdravé vlasy jsou potraviny dodávající proteiny. Dobrými zdroji je libové maso, drůbež, ryby, sýr, vejce, ořechy, semínka a luštěniny. Ryby, mořské produkty, mandle, paraořechy a sýr dodávají vlasům sílu a přirozený lesk. Celozrnné pečivo a potraviny s přírodními oleji se velmi doporučují pro tvorbu keratinu, hlavní složku vlasu. Semínka jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a také proteinu. Denně alespoň tři kousky ovoce dodají tělu potřebné množství vláknin, vitaminů a minerálů.

Nízký obsah nenasycených mastných kyselin (obsažených zejména v rostlinných olejích – např. pupalkovém, olivovém) může vyvolávat ztrátu vlasů. Naopak nasycené tuky, které jsou obsaženy v červeném mase, smažených jídlech a mléčných výrobcích, by měly být omezeny.

Povzbuzující prostředky jako čaj a káva působí na nervový, dýchací a kardiovaskulární systém, zvyšují vylučování vody a důležitých živin. Omezují také absorbci minerálů důležitých pro zdravé vlasy. Proto je důležité pít dostatek vody, bylinkové čaje a neslazené ovocné džusy. Alkohol rozšiřuje cévy, a tak pomáhá zvyšovat přítok krve do tkání. Působí jako protilátka na některé minerály a vitaminy, které jsou pro vlasy životně důležité. Pití alkoholu by se tedy mělo omezit jen na příležitostné.

Náhlé zešedivění vlasů je nemožné, protože pigment rozpuštěný ve vlasech se nemůže najednou ztratit, neboť vlas, který je již mimo folikulu není již ovlivněn naším tělem. Může však být odbarven nebo nabarven, ale to už je záležitost jiného článku.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*


*

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci, reklamě a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close