Zajímavá fakta o aminokyselinách a vlasech

autor: | Bře 2, 2005 | Výživa a péče o vlasy, Zajímavosti o vlasech | 0 komentářů

Aminokyseliny jsou hlavní stavební jednotkou našich svalů, vlasů, pokožky a doslova každého vlákna v našem těle. Mohou ovlivňovat naši duševní pohodu, přispět ke stabilizaci nálady a dokonce bránit bolesti. Hrají značnou roli v tom, zda se cítíme hladoví nebo sytí, ospalí nebo naopak odpočatí.

S přibývajícím věkem se potřeba aminokyselin v lidském těle snižuje. Malé dítě potřebuje zhruba 8,5krát více aminokyselin než dospělý člověk, a to proto, že mladý organismus se rozvíjí a ke svému rozvoji potřebuje protein, jehož jsou aminokyseliny základním stavebním kamenem.

6 aminokyselin, které se v průběhu doby ztrácejí z našich vlasů, jsou:

  • cystein
  • histidin
  • lysin
  • methionin
  • tryptofan
  • tyroxin

Přehled potravin obsahujících proteiny – aminokyseliny

Potraviny obsahující proteiny živočišného původu – zahrnují všechny druhy aminokyselin:

  • mléko a mléčné výrobky
  • ryby
  • vejce
  • libové maso

Potraviny obsahující proteiny rostlinného původu – zahrnují pouze některé ze široké škály aminokyselin:

  • obilniny
  • mouka
  • rýže
  • chleba
  • luštěniny (sušené fazole, sójové boby, čočka, cizrna)
  • olejniny (vlašské ořechy, mandle, lískové oříšky)
  • ostatní ovoce a zelenina

Aminokyseliny lze doplnit i formou doplňku stravy. Přípravky vhodné při vypadávání vlasů obsahují hlavně aminokyseliny cystein a methionin a vzájemně se liší jejich obsahem a také obsahem dalších nutričně významných látek.

Další články:

Doporučené produkty

Nebyly přižazeny žádné produkty.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci, reklamě a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close